Porážka prebieha cca 1x za 14 dní, po vašej objednávke vás vždy budeme obratom kontaktovať s upresnením dodania.

Mäkký syr

 

Mäkký syr

Domáci syr sa vyrába zo základnej suroviny - čerstvého mlieka, ktoré sa pôsobením syridla alebo kyseliny zráža. Po oddelení srvátky od syreniny sa hmota ďalej spracováva, čím vznikajú rôzne typy syrov. Syridlo je enzým, ktorý spôsobuje zrážanie mliečnej bielkoviny, čím oddelí syreninu (zrazenú mliečnu bielkovinu) od srvátky. Syrenina potom tvorí základ pre domáci syr. Možno to znie komplikovane, ale naozaj si syr dokážete jednoducho pripraviť aj doma. Dnes vám ukážeme, ako si vytvoriť lahodný mäkký syr so syridlom.

6 l  mlieka

6 ml syridla Laktochym

1 vrecúško smotanovej kultúry (alebo 200 ml štartéru)

6 l soľného kúpeľa (voda +1kg soli)

 

 

  1. Mlieko zohrejte za stáleho miešania na teplotu 72 stupňov. s výdržou 15-30s.

  2. Mlieko prudko schlaďte na30-32 stupňov za stáleho miešania pridajte pripravenú kultúru a roztok chloridu vápenatého.

  3. Po 30 minútach pridajte za stáleho miešania vopred pripravené syridlo.

  4. Potom zmeňte rotáciu tak, aby sa mlieko ustálilo a nechajte ho zrážať asi 45-50 minút v úplnom pokoji!

  5. Hneď, ako mlieko stuhne na puding a po narezaní povrchu sa kúsky čisto rozostupujú od čepele noža, môžete začať s krájaním. Ak nie, dajte zrážaniu viac času.
  6. Krájajte do mriežky a zošikma asi v 2cm rozostupoch.

  7. Veľmi zľahka začnite s miešaním. Objavia sa väčšie kúsky, ktoré môžete pribežne dokrájať.

  8. Miešajte zhruba 20-30 minút tak, aby sa zrná pekne oddelili od srvátky.

  9. Zmes zrna a srvátky potom nalejte do formičiek vystlaných plátnom. Formičky otočte po 15 minútach, po 1 hodine a potom po 4 hodinách.

  10. Na druhý deň syry vyberte z formičiek a vložte ich do soľného kúpeľa na 10-20 minút. Potom je syr pripravený na konzumáciu.
    Dobrú chuť!

 

Poznámka: Syr skladujte v chladničke pri teplote do 8 stupňov. Najlepší je vtedy, keď ho spotrebujete do troch dní od výroby.

TYP: Ako spestrenie odporúčame syr dochutiť rôznym korením, alebo pažítkou, alebo bylinkami.