Porážka prebieha cca 1x za 14 dní, po vašej objednávke vás vždy budeme obratom kontaktovať s upresnením dodania.

Hovädzí stroganov

Čo je Hovädzí stroganov?

Hovädzí stroganov je tradične spojený s ruskou kuchyňou a je známy svojou bohatou a krémovou omáčkou spolu s kúskami mäsa, obvykle hovädzieho.

História tohto jedla je veľmi zaujímavá a existuje niekoľko teórií o jeho pôvode:

  • Pôvod v Rusku: Prvá teória hovorí, že stroganov je ruské jedlo, ktoré vzniklo v 19. storočí. Táto verzia hovorí, že recept vytvoril alebo popularizoval ruský šľachtic, pravdepodobne gróf Pavel Stroganov. Gróf originál recept možno aj sám vymyslel, keď používal kúsky hovädzieho mäsa v kombinácii s bohatou smotanovou omáčkou.
  • Pôvod vo Francúzsku: Iná teória hovorí, že recept na stroganov pochádza z Francúzska, neskôr bol prijatý v Rusku a odtiaľ sa preslávil. Podľa tejto teórie môže byť pôvod názvu "stroganov" spojený s francúzskym slovom "étrogan," čo znamená tenký plátok mäsa. Francúzsky vplyv na ruskú kuchyňu bol v histórii výrazný.
  • Stroganovovci a ich kuchár: Iná verzia hovorí, že jedlo vzniklo v rodine Stroganovov, bohatých ruských obchodníkov a šľachticov. Ich kuchár vytvoril recept na bohaté mäsové jedlo, ktoré sa stalo známym ako "stroganov."

Napriek nie úplne jasnému pôvodu existuje mnoho rôznych variantov originál receptu na klasický hovädzí stroganov, ale všetky zahrňujú najčastejšie hovädzie mäso nakrájané na tenké plátky a smotanovú omáčku. Dnes je stroganov obľúbeným jedlom v ruských reštauráciách ale aj kuchyniach po celom svete a existuje mnoho variácií tohto klasického receptu. 

Ingrediencie pre cca 4 osoby:

500 g Hovädzej sviečkovej

125 g Šampiňóny

2 kus. Šalotky

100 g Kyslé uhorky

250 ml Kurací alebo hovädzí vývar, číry

125 ml Šľahačka

3 PL Olivový olej

1 PL Paprika špeciál sladká

1 štipka Morská soľ jedlá jódovaná

1 štipka Čierne korenie celé

Petržlen, čerstvý, na ozdobu

  

Príprava:

  1.  Hovädzie filety nakrájajte na tenké prúžky. Osoľte mäso. Šampiňóny nakrájajte podľa veľkosti na polovice alebo na štvrtiny. Kyslé uhorky nakrájajte na tenké plátky. Šalotku nakrájajte nadrobno.


  2. V panvici zohrejte olivový olej. Opekajte mäso, kým nezíska peknú hnedú farbu, a potom vyberte z panvice.


  3. Poduste šalotky do sklovita a pridajte huby. Pridajte papriku do panvice a opekajte. Deglazujte panvicu pomocou horúceho kuracieho vývaru, potom zoškrabte výpek z dna panvice a nechajte omáčku 5 minút variť.


  4. Nakoniec pridajte šľahačku a ochuťte soľou a korením. Pred podávaním nechajte krátko povrieť, potom pridajte kyslé uhorky a mäso. Mäso iba prehrejte – už ho nevarte, inak stvrdne.


  5. Ozdobte čerstvou petržlenovou vňaťou a podávajte s ryžou.

    Dobrú chuť!