Hovädzia slabina 0,5 - 0,6kg
Podrobný popis
Hovädzia slabina je menej známy, no výnimočne chutný kus mäsa zo zadnej časti brucha. Vďaka jemnému mramorovaniu a prírodnej šťavnatosti je ako stvorená na pomalé varenie, dusenie, pečenie alebo údenie. Po tepelnej úprave sa krásne rozpadá a obohatí jedlo o intenzívnu hovädziu chuť. Hodí sa do tradičných gulášov, šťavnatých rolád, aj ako základ do silných vývarov. Pri dusení, alebo varení sa stáva krehkou, pričom sa zachová výraznú chuť. Ak ju naložíte a pripravíte na grile, získate z nej zaujímavý a šťavnatý steakovy zážitok - najmä ak máte radi trochu výraznejšie kúsky s charakterom.
Pripravili sme si pre vás skvelý chutný a rýchly recept na Bolognské špagety:
Ingrediencie
Bolonská zmes:
600 g mleté mäso
 300 ml hovädzí vývar
 350 g lúpané paradajky
 4 PL olivový olej
 3 PL paradajkový pretlak 
 1 ks cibuľa
 3 strúčiky cesní
 podľa chutisoľ
 podľa chuti mleté čierne korenie
 podľa chuti mletá červená paprika
 podľa chuti čerstvá bazalka
Bešamel:
50 g maslo
 30 g hladká múka
 40 g parmezán
 500 ml mlieko
 podľa chuti soľ
 podľa chuti mleté čierne korenie
 podľa chuti muškátový oriešok
 Okrem toho:
 1 balíček lasagne
  olivový olej
  syr
  parmezán
Postup
- Bolonská zmes:Cibuľu a cesnak ošúpeme a nakrájame nadrobno. Na panvici rozhorúčime olivový olej a vysypeme cibuľu s cesnakom. Posolíme a opečieme dozlatista. Potom pridáme mleté mäso a opekáme kým nám mäso nezhnedne. Následne pridáme mleté čierne korenie a mletú červenú papriku - premiešame a krátko opekáme. Nalejeme hovädzí vývar, premiešame a varíme 15 až 20 minút.
 
Medzitým si pripravíme paradajkovú omáčku. Lúpané paradajky rozmixujeme a zmiešame s paradajkovým pretlakom. Pridáme podľa chuti soľ, mletú červenú papriku, mleté čierne korenie, nasekanú bazalku a prelisovaný alebo nastrúhaný cesnak. Omáčku dobre premiešame a pridáme ju k mäsu. Premiešame a varíme ďalších 10 minút. Potom môžeme podľa chuti pridať ešte nasekanú bazalku. Premiešame a odstavíme.
- Bešamel:Maslo dáme do hrnca a necháme roztopiť. Potom pridámem múku a miešame kým sa nám obidve zložky nespoja. Následne pomaly za stáleho miešania prilievame mlieko. Za stáleho miešania povaríme pár minút. Podľa chuti pridáme soľ, mleté čierne korenie, muškátový oriešok a nastrúhaný parmezán. Dobre premiešame a odstavíme.
 - Lasagne: Lazane dáme do vriacej osolenej vody a varíme cca 3 minúty. Potom vyberieme a opláchneme v studenej vode. Následne každý plát samostatne uložíme na papierovú utierku.
 - Rúru vyhrejeme na 190 °C a zapekaciu misu vymastíme olivovým olejom. Na dno zapekacej misy rozotrieme tenkú vrstvu bešamelovej omáčky, na ktorú rozložíme pláty cesta. Na tie opäť rozotrieme v tenkej vrstve bešamel. Pokračujeme bolonskou zmesou, ktorú posypeme nastrúhaným syrom, polejeme bešamelom a zakryjeme ďalšími plátmi cesta. Postup opakujeme kým neminieme všetky suroviny. Zakončíme plátmi cesta potretými bešamelom a posypanými syrom podľa vlastného výberu a parmezánom. Pečieme vo vyhriatej rúre cca 45 minút.
 
Prajeme Vám dobrú chuť!
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.
Diskusia
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.