Hovädzí krk z mladého býka
Podrobný popis
Poctivý kus mäsa z domáceho chovu, mramorovaný a plný chuti. Ideálny na dusenie, pomalé pečenie či varenie výdatných polievok. Vďaka svojmu bohatému tuku a vláknitej štruktúre, získa každé jedlo hlbokú chuť a jemnosť. Skvelá voľba pre každého, kto si potrpí na kvalitu a domácu chuť.
Pripravili sme si pre vás recept, na STIFADO, na ktorom si určite pochutíte.
Čo je stifado
Stifado je dusené mäso v paradajkovej omáčke s malými cibuľkami. A prečo sa to celé volá „stifado“? Lebo toto slovo má pôvod v taliančine – stufato. To v preklade znamená „dusené“. Aké jednoduché, však? A presne také je aj toto jedlo.
Čo budete potrebovať na stifado
- 1,5 kg hovädzieho krku
- 0,5 kg malých cibuliek (môžete použiť šalotku, ak nemáte, pokojne nakrájajte obyčajnú cibuľu na veľké kocky)
- 5 olúpaných paradajok
- 3 PL paradajkového pretlaku
- extra panenský olivový olej
- morská soľ
- čierne korenie
Marináda
- 1,5 dcl červeného vína (ideálne grécku odrodu mavrodaphne – sýte a sladšie červené víno)
- 4 PL červeného vínneho octu
- 1 PL celého nového korenia
- 1 celá škorica
- zopár klinčekov (povedzme 5)
- 4 bobkové lisy (ak nie sú čerstvé, stifado sa nezblázni a ja tiež nie)
- 0,5 PL sušeného oregana
- 3 strúčiky cesnaku
Recept na grécke stifado
- Mäso umyte a nakrájajte na veľké kocky, ešte väčšie ako do gulášu.
- Cesnak nakrájajte a všetky ingrediencie na marinádu zmiešajte vo veľkej mise.
- Mäso nechajte marinovať aj 24 hodín.
- Vo veľkom hrnci si rozpáľte olej a osmahnite cibuľky, kým nebudú mäkké.
- Cibuľky vytiahnite z hrnca, vložte doň mäso a smažte ho kým nie je hnedé. Pozor! Bez marinády.
- Paradajky stiahnite z kože (najlepšie tak, že ich oblejete vriacou vodou a vzápätí ochladíte studenou), nakrájajte ich na kocky a pridajte do hrnca k mäsu.
- Pridajte 3 PL pradajkového pretlaku, poriadne posoľte (marinádu ste nesolili, tak sa toho nebojte), okoreňte, pridajte marinádu, cibuľky a zalejte vodou tak, aby bolo mäso ponorené.
- Varte dlho, dlho, dlho. Niektorí Gréci varia stifado aj 12 hodín v tlakovom hrnci. Ja ho zvyknem variť 4 hodiny.
- Podávať môžete s čerstvým chlebom, ryžou alebo vaječnými cestovinami. Ja mám najradšej chlieb pokvapkaný olivovým olejom, posypaný oreganom a chvíľu zapečený v rúre.
- Kalioreksi, ako by povedali Gréci.
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.