Porážka prebieha cca 1x za 14 dní, po vašej objednávke vás vždy budeme obratom kontaktovať s upresnením dodania.

Hovädzí krk z mladého býka

€14,50 €15,95 od €14,50
Predobjednať Predobjednať Zvoľte variant
Variant

Hovädzí krk je z mladých býčkov výhradne mäsového plemena. Nechávame ho minimálne týždeň vyzrieť, vďaka čomu dosiahne behom varenia tú najlepšiu chuť. Krk je prerastená predná časť mäsa s hrubšími svalovými vláknami a vysokým podielom väziva. Preto ho využijete hlavne na dusenie, varenie a pečenie. Výborné je aj na mletie pri príprave hamburgerov či iných mletých špecialít.  

Detailné informácie

Podrobný popis

Poctivý kus mäsa z domáceho chovu, mramorovaný a plný chuti. Ideálny na dusenie, pomalé pečenie či varenie výdatných polievok. Vďaka svojmu bohatému tuku a vláknitej štruktúre, získa každé jedlo hlbokú chuť a jemnosť. Skvelá voľba pre každého, kto si potrpí na kvalitu a domácu chuť.

Pripravili sme si pre vás recept, na STIFADO, na ktorom si určite pochutíte. 

Čo je stifado

Stifado je dusené mäso v paradajkovej omáčke s malými cibuľkami. A prečo sa to celé volá „stifado“? Lebo toto slovo má pôvod v taliančine – stufato. To v preklade znamená „dusené“. Aké jednoduché, však? A presne také je aj toto jedlo.

Čo budete potrebovať na stifado

  • 1,5 kg hovädzieho krku
  • 0,5 kg malých cibuliek (môžete použiť šalotku, ak nemáte, pokojne nakrájajte obyčajnú cibuľu na veľké kocky)
  • 5 olúpaných paradajok
  • 3 PL paradajkového pretlaku
  • extra panenský olivový olej
  • morská soľ
  • čierne korenie

Marináda

  • 1,5 dcl červeného vína (ideálne grécku odrodu mavrodaphne – sýte a sladšie červené víno)
  • 4 PL červeného vínneho octu
  • 1 PL celého nového korenia
  • 1 celá škorica
  • zopár klinčekov (povedzme 5)
  • 4 bobkové lisy (ak nie sú čerstvé, stifado sa nezblázni a ja tiež nie)
  • 0,5 PL sušeného oregana
  • 3 strúčiky cesnaku

Recept na grécke stifado

  1.  Mäso umyte a nakrájajte na veľké kocky, ešte väčšie ako do gulášu.
  2. Cesnak nakrájajte a všetky ingrediencie na marinádu zmiešajte vo veľkej mise.
  3. Mäso nechajte marinovať aj 24 hodín.
  4. Vo veľkom hrnci si rozpáľte olej a osmahnite cibuľky, kým nebudú mäkké.
  5. Cibuľky vytiahnite z hrnca, vložte doň mäso a smažte ho kým nie je hnedé. Pozor! Bez marinády.
  6. Paradajky stiahnite z kože (najlepšie tak, že ich oblejete vriacou vodou a vzápätí ochladíte studenou), nakrájajte ich na kocky a pridajte do hrnca k mäsu.
  7. Pridajte 3 PL pradajkového pretlaku, poriadne posoľte (marinádu ste nesolili, tak sa toho nebojte), okoreňte, pridajte marinádu, cibuľky a zalejte vodou tak, aby bolo mäso ponorené.
  8. Varte dlho, dlho, dlho. Niektorí Gréci varia stifado aj 12 hodín v tlakovom hrnci. Ja ho zvyknem variť 4 hodiny.
  9. Podávať môžete s čerstvým chlebom, ryžou alebo vaječnými cestovinami. Ja mám najradšej chlieb pokvapkaný olivovým olejom, posypaný oreganom a chvíľu zapečený v rúre.
  10.  Kalioreksi, ako by povedali Gréci.

Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.

Nevypĺňajte toto pole:

Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.

Nevypĺňajte toto pole:

Bezpečnostná kontrola